Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Champagne Beach na ostrově Vanuatu – tady se zabydlel i Duch svatý

Vanuatu – už samotný název tohoto ostrovního státu voní exotikou a dálkami. Tento ráj na konci světa ukrývá takové přírodní krásy, o kterých se nám Středoevropanům ani nezdá. Jednou z nich je i odlehlá pláž Champagne Beach na ostrově Espiritu Santo tvořená jemným bílým pískem a obklopená džunglí. Právem se tak řadí mezi desítku nejkrásnějších pláží světa.

Vanuatu – ostrovní ráj

Vanuatu, oficiálně tedy Vanuatská republika, je ostrovní stát ukrytý daleko ve vodách jižního Pacifiku. Jde celkem o 83 ostrůvků vzdálených přibližně 1750 kilometrů severovýchodním směrem od Austrálie. Říká se, že jeho obyvatelé, kterých je okolo 250 tisíc, jsou nejšťastnějším národem na světě. Aby také ne, když žijí na tak krásném místě. O jejich spokojenosti svědčí i úsměvy, které z jejich tváří snad nikdy nemizí. Už první pohled na zdejší krajinu přesvědčí každého návštěvníka o tom, že mají opravdu proč se usmívat.

Vanuatu má oproti jiným tichomořským ostrovům jednu velkou výhodu – prozatím se této destinaci vyhýbá masový turistický ruch. Většina turistů míří za dobrodružstvím a plážovou romantikou míří do Nové Kaledonie, případně na ostrovy Tonga nebo Fidži. Vanuatu je oproti nim příliš daleko a málokdo se chce vydávat na tak dalekou pouť. Pokud však dálku překonáte a na Vanuatu přiletíte, budete se moci těšit z nádherné přírody, panenských pláží a průzračného moře bez všudypřítomných davů turistů.

ostrov Vanuatu
Foto: ostrov Vanuatu

Austrálie? Kdepak!

Největším ostrovem Vanuatu je Espiritu Santo, často zkráceně jen Santo, jehož název ve španělštině znamená „Duch svatý“. Má rozlohu 3677 kilometrů čtverečních a nachází se na něm i nejvyšší vrchol celého Vanuatu, 1879 metrů vysoká hora Tabwemasana. V hlavním městě Luganville žije okolo 12 tisíc obyvatel. Po hlavním městě Port Vila, které se nachází na ostrově Éfaté, je tak druhým největším městem státu. Kromě hlavního města je také jediným místem na Vanuatu, kde se nachází letiště. Na celém ostrově Espiritu Santo žije v současnosti přibližně 35 tisíc obyvatel.

Právě Espiritu Santo byl prvním ostrovem Vanuatu, na němž stanula noha Evropana. V roce 1606 u zdejších břehů přistál portugalský mořeplavec ve španělských službách Pedro Fernández de Quirós (někdy psán též Queirós). Vylodil se v zátoce Big Bay a dal ostrovu jméno La Austrialia del Espíritu Santo, protože se mylně domníval, že konečně objevil bájný jižní světadíl Terra Australis. V roce 1768 však ostrov navštívil francouzský mořeplavec Louis-Antoine de Bougainville, který zjistil, že Espiritu Santo není pevninou, ale pouhým ostrovem. V první polovině 19. století byly na ostrově objeveny zásoby santálového dřeva, které se tak stalo hlavním vývozním artiklem. Čilý obchod s tímto dřevem trval až do roku 1868, poté si evropští kolonisté našli jiný způsob výdělku, pustili se do otrokářství. Otroci z Vanuatu byli převáženi hlavně do australského Queenslandu a na ostrov Fidži, kde pracovali na polích s cukrovou třtinou. Ještě horší to měli domorodci, kteří se dostali do Nové Kaledonie, protože tam byli nuceni dřít v hrozných podmínkách v niklových dolech.

Americký nepořádek lákadlem pro potápěče

Během druhé světové války sloužil ostrov Espiritu Santo Američanům, kteří si zde vybudovali vojenskou základnu Segond Channel. Američané zde vystavěli také 4 nemocnice, 5 letišť, na 40 kin a spousty dalších budov. Na ostrov se tak začali přesouvat obyvatelé z jiných částí Vanuatu, protože zde viděli možnost přivýdělku, na vojenských základnách pracovali jako servisní, nebo pomocný personál. Jakmile válka skončila, zůstalo Američanům velké množství nepotřebného materiálu, jehož likvidaci se rozhodli vyřešit tím nejhorším možným způsobem – stovky tun materiálu jednoduše nahnuli do moře a nechali být. Tomuto místu se dnes říká Million Dollar Point a je vyhledávaným cílem potápěčů. Jen pár metrů pod hladinou se totiž nachází staré náklaďáky, buldozery, kusy letadel, jeepy a další stroje, které již byly na obtíž. Ve sbírce amerického harampádí nechybí ani miliony lahví od limonád Coca-Cola a 7 Up.

ostrov Vanuatu - Champagne beach
Foto: ostrov Vanuatu - Champagne beach

Ostrov Espiritu Santo má však pro nadšené potápěče ještě jedno překvapení a tím je vrak americké lodi SS President Coolidge, který se nachází v hloubce 21 až 73 metrů pod hladinou ve vodách v blízkosti města Luganville. Šlo o téměř 200 metrů dlouhý luxusní zaoceánský parník z roku 1931, který byl pojmenován po 30. presidentu USA Johnu Calvinu Coolidge. Později byl přestavěn na vojenskou přepravní loď. Dne 26. října roku 1942 ji však nešťastnou náhodou zasáhly dvě americké miny a loď se potopila. Loď je dodnes v relativně dobrém stavu, leží na levoboku a patří k nejlépe přístupným vrakům na světě.

Otevřete šampaňské a kochejte se

Pokud budete mít tu možnost ostrov Espiritu Santo navštívit, rozhodně si nenechejte ujít výlet k pláži Champagne Beach v jeho severovýchodní části, které nejenže je nejkrásnější na Vanuatu, ale patří také mezi desítku nejkrásnějších pláží světa. Pláž je naprosto dokonalá. Nabízí ten nejjemnější bílý písek, který uspokojí všechny plážové povaleče. Omývána je až neuvěřitelně tyrkysovým mořem, které ukrývá bohatý podmořský svět. Vytvořila se zde laguna, která je lemovaná korály a oceánské dno je v těchto místech pokryto sopečnými horninami – vznikly zde tak naprosto jedinečné podmínky pro potápění. Vody v blízkosti Champagne Beach jsou tak doslova rájem pro potápěče a milovníky šnorchlování. Na okraji pláže se nachází molo a hned u něj se pod vodou ukrývá velké množství jedinečných korálů, mezi nimiž plavou hejna pestrobarevných ryb.

ostrov Vanuatu - Champagne beach
Foto: ostrov Vanuatu - Champagne beach

Přestože jde o světově známou a vyhlášenou pláž, může se vám stát, že na ni budete úplně sami. Možná za to může i fakt, že se na ni platí vstupné, které není zrovna malé, v přepočtu vyjde asi na 250 Kč na osobu. Ale řekněte, kdy jindy budete mít možnost mít takovou nádheru jen pro sebe?

- jap -

Článek byl zobrazen 29 087 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko