Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Vanuatu leží v jihozápadní části Tichého oceánu

Vanuatská republika leží na souostroví Vanuatu v jihozápadní části Tichého oceánu. Souostroví tvoří přes 80 ostrovů, jejich povrch je různý, často hornatý. Vanuatu – dřívější francouzsko-britské kondominium Nové Hebridy si dodnes uchovalo svoji výlučnost a původní tradice.

Ač se zde kanibalismus již nepěstuje, tak je Vanuatu pravým rájem pro etnografy. Kouzlo souostroví dodává i jedna z nejúchvatnějších přírodních scenérií, jaké Oceánie má.

Vanuatu se rozkládá v oblasti, kde vládne vlhké tropické a rovníkové klima. Teplota se zde pohybuje mezi 22-27°C. Během období dešťů představují velké nebezpečí tajfuny. Okolní moře poskytuje mimořádné podmínky pro šnorchlování a potápění ke korálovým útesům. Na mořském dně se od 2. světové války nachází mnoho vraků válečných lodí. Z dalších aktivit můžete provozovat například trekking v džungli, sportovní rybaření, plachtění aj.

Souostroví Vanuatu se rozkládá v jižním Tichém oceánu, v oblasti tektonického neklidu. Na ostrovech se nacházejí aktivní sopky (k nejznámějším patří Lopevi, Marum a Benbow), fumaroly a horké prameny. Zvláštností je sopka Gaua, jejíž kráter vyplňuje jezero Letas. Vyskytují se různé druhy ptáků, krokodýli, ještěrky, hadi, gekoni, želvy, netopýři, i v okolním moři je mimořádně bohatý život.

Vanuaťaté patří údajně mezi nejšťastnější národy světa. Lidé jsou příjemní a v mnoha lokalitách se stále dodržují tradiční zvyky, tance, obřady, oděvy aj. Některé rituály a obřady mohou vidět i cizinci. Typickými umělecko-řemeslnými výrobky jsou dřevořezby, výrobky z korálu, sošky (duchů a předků), luky a šípy, tradiční oděvy, masky, hudební nástroje, košíky aj.

Vanuatská vesnice má svůj řád, zvyky a všem svým obyvatelům poskytuje záruku solidní existence. Veškerou půdu považují za společný majetek. A jsou neuvěřitelně pořádkumilovní a čistotní. Podlahy svých chýší neustále zametají a než vstoupí dovnitř, vždy si pečlivě umyjí nohy.

Když návštěvník pozná upřímnou a přívětivou povahu Vanuaťanů, nechce se mu věřit, že tito lidé ještě v nedávné minulosti holdovali kanibalismu. O jejich divošských zvycích se však dochovalo mnoho nevyvratitelných dokumentů. Všeobecně se soudí, že na ostrovech jižního Pacifiku se pojídání lidského masa rozmohlo kvůli nedostatku lovné zvěře a hospodářských zvířat.

Zajímavost
Tichomořský ostrov Vanuatu je nejen báječným místem pro odpočinek, ale také kolébkou bungee jumpingu. Od místních obyvatel ho odkoukali Novozélanďané, kteří tento adrenalinový sport rozšířili po světě. Původ má však v místním iniciačním rituálu.

Jedná se o prastarou tradici, která je iniciačním rituálem pro mladé muže. Chlapec musí osvědčit svou odvahu skokem z věže, vysoké i 30 metrů, pak se stává mužem. Věže jsou dřevěné konstrukce, často s více patry - nižší pro méně odvážné. Rituál se nazývá „Nagol“ a dodnes s sebou nese velké nebezpečí zranění nebo i úmrtí. Mnozí obyvatelé ho stále chápou jako obřad velmi mystický.

Autor: Alexandra Rohanová

Článek byl zobrazen 2 839 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko